Разград [email protected]

Airsoft представлява спортно занимание, развито на базата на военни/полицейски действия, в условията на абсолютен реализъм. Този вид военна игра е позната на света с няколко имена: Еърсофт (Airsoft), Страйкбол (Strikeball), Софт Еър (Soft Air). Заражда се като начин на трениране на специалните части на САЩ и Германия, което в крайна сметка се развива като спортно хоби по целия свят, целящо достигане на високи нива на адреналина, развити на основата на сблъсъка в битката и стремежът за оцеляване в сражението. Съществена разлика от реалните бойни действия е, че тук всяка грешка е предпоследна, поправима и може да се анализира и коментира. Така се развиват и утвърждават рефлекси и навици, които биха спасили човешки живот в една критична ситуация. Уникалното е, че се използват напълно реални реплики на реално съществуващи образци бойни пушки, пистолети и картечници. Усещането да си екипиран напълно като „тюлен“, „спецназовец“ или британски командос е невероятно осезаемо.

Оръжия

Еърсофт пушките, биват три вида – електрически, газови и механични (спрингови). Електрическите, се задвижват от ел. мотор и акумулаторна батерия. Мотора движи редукторна група от 3 зъбни колела, която  изтегля едно бутало и нагнетява въздух в цилиндър. При връщане на буталото се изстрелва топчето. Моторът върти непрекъснато (докато е натиснат спусъка), а на последното колело – това, което движи буталото има само половин ред зъби, т.е. при достигане на крайно задно положение на буталото, колелото го изпуска напред и след това пак го захваща. Това са най-разпространените реплики, използвани за игра. Газовите еърсофт реплики изстрелват проектила с помощта на газ под налягане, който се зарежда през дюза в пълнителя, или в самото оръжие. Газът, който се ползва е пропан със силиконови смазка. При възпроизвеждане на изстрела не се получава възпламеняване, а само изпускане на газ. Най-реалистичните реплики, които имат скорострелност точно както на бойните еквиваленти. Механичните (спрингови) се задвижват „ръчно“. В повечето случай това са пушки тип помпа, болтови снайпери и пистолети. За натягане на пружината се държа бутафорна затворна задръжка. След всеки изстрел трябва да се зареди оръжието отново.

Eкипировка и аксесоари

В еърсофта всичко е възможно ! Няма ограничения в това колко на брой аксесоари или с каква екипировка може да играе човек. Всеки сам може да избере дали иска да прилича на български, американски или афганистански войник. Много често „хардкор“ играчите използват дори оригинална бойна екипировка.